Vesalius (1514-1564) kruipt dit najaar onder je huid in Leuven

Persbericht

Vesalius (1514-1564) kruipt dit najaar onder je huid in Leuven.

Andreas Vesalius, 500 jaar oud en nog steeds springlevend. Van 1 oktober 2014 tot 18 januari 2015 kruipt hij onder je huid in Leuven. De stad geeft de wereldberoemde anatoom een plaats in tentoonstellingen, dans, theater, muziek, stadsverkenningen en lezingen. Kloppend hart is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld in M – Museum Leuven.

Rector van de KU Leuven Rik Torfs verklaart: ‘De stad Leuven en de KU Leuven hebben bijzonder goede redenen om de 500ste verjaardag van de grondlegger van de moderne geneeskunde te vieren. Tussen 1530 en 1537 verbleef Vesalius enkele jaren als student in de stad. Bovendien voerde hij in Leuven, na zijn opleiding in Parijs, ook een aantal dissecties uit’. Nog steeds herinneren straatnamen, gebouwen en instituten aan de anatoom die de geneeskunde een beslissende wending gaf.

Verschillende Leuvense culturele organisaties en de universiteit laten zich vrij inspireren door Vesalius en het menselijk lichaam en stellen dit najaar een rijk cultureel programma voor. Denise Vandevoort, schepen van cultuur van de stad Leuven, beklemtoont het belang van deze stadsbrede aanpak: ‘Vesalius wordt vanuit verschillende invalshoeken en artistieke disciplines belicht en dat zorgt voor een gevarieerd en bijzonder boeiend aanbod waarin iedereen zijn gading kan vinden’.

Niet te missen is de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld  in M Museum Leuven. Curator Geert Vanpaemel, wetenschapshistoricus verbonden aan de KU Leuven, toont welke onuitwisbare impact de figuur van Vesalius gehad heeft op de medisch anatomische traditie en de artistieke verbeelding van het menselijk lichaam. ‘Zonder overdrijven kunnen we Vesalius omschrijven als dé grote hervormer van de geneeskunde. Zijn belang binnen de Westerse cultuurgeschiedenis kan niet worden onderschat. Vesalius verdient terecht een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes’ zegt Vanpaemel. In tegenstelling tot zijn voorgangers en collega’s durft Vesalius gangbare medische wijsheden in twijfel trekken. Meer nog, hij gaat zelf aan de slag met lijken van terdoodveroordeelden. Op basis van zijn bevindingen tijdens de dissecties publiceert hij in 1543 zijn magnum opus De Humani Corporis Fabrica, een zevendelig boek over de bouw van het menselijk lichaam. De minutieuze anatomische beschrijvingen en de prachtige anatomische afbeeldingen hebben honderden jaren lang artsen én kunstenaars geïnspireerd.

Gelijktijdig in M kun je het werk van de hedendaagse kunstenaar Markus Schinwald (Salzburg, °1973) ontdekken. Schinwald en Vesalius delen overduidelijk de fascinatie voor het menselijk lichaam en stellen het steeds opnieuw in vraag. In deze eerste Belgische solotentoonstelling kiest hij resoluut voor atmosfeer in plaats van een dominante tentoonstellingsarchitectuur. Een afwisseling van schilderijen, sculpturen, aquaria, films, installaties en live performances animeren de bezoekers en dwingen hen om telkens anders te kijken.

Er staan nog tentoonstellingen op het programma. Vanaf 14 november start in de Predikherenkerk de tentoonstelling The Divided Body, georganiseerd door de Luca School of Arts. De tentoonstelling geeft een plaats aan het werk van gerenommeerde kunstenaars en jong talent van eigen bodem. Kurt d’Haeseleer van het kunstenaarscollectief Werktank maakte de video-installatie Memorites – De anatomie van een verlangen die te zien is in de Bib Leuven vanaf 1 oktober. Op Campus Gasthuisberg ontdek je de invloed van Vesalius op de hedendaagse geneeskunde.

De keuze voor een sterk luik dans in het programma van het stadsfestival is niet verwonderlijk. 30CC, in samenwerking met STUK, plant in oktober twee bijzondere avonden met de Trisha Brown Company. Ook het dansprogramma van STUK Move Me. Imagining the Body  staat volledig in het teken van Vesalius en lichamelijkheid (13 tot 21 oktober).

Daarnaast zetten de Leuvense theaterhuizen Braakland/ZheBilding en Fabuleus hun programma in het najaar in het teken van Vesalius en de eindeloze mogelijkheden van het lichaam. Ook de muziekliefhebber komt aan zijn trekken.

Een boeiende stadswandeling voert je mee langsheen de plaatsen waar Vesalius studeerde en zijn baanbrekende onderzoek uitvoerde. De oudste ziekenhuissite van Leuven, aan de Kapucijnenvoer, is eveneens een betekenisvolle plaats. In het kader van het stadsproject kan je plekjes bezoeken die anders niet toegankelijk zijn voor het brede publiek, zoals de eerste autopsiezalen. Ook het authentieke anatomisch theater van Leuven in de Minderbroedersstraat tegenover de kruidtuin - waar in de 19de eeuw de laatste dissecties plaatsvonden -  is opgefrist in het kader van het Vesalius-project en open voor het publiek.

Met een bijzonder uitgebreid en divers aanbod aan lezingen  belichten Vesalius-experten van de KU Leuven en daarbuiten verschillende invalshoeken van de wetenschapper. Zowel de historische context als de hedendaagse medische ontwikkelingen krijgen een plaats.

Ontleed het volledige programma van het culturele stadsproject op www.vesaliusleuven.be.

Persdossier_Vesalius.docx

DOCX - 18 Mb

Persdossier_Vesalius.pdf

PDF - 2.2 Mb

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur stad Leuven en voorzitter KU[N]ST Leuven en M – Museum Leuven, Stad Leuven

Hanna van Zutphen

Pers en communicatie, KU[N]ST Leuven

Veerle Ausloos

Pers en communicatie , M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

Neem contact op met

KUNST Leuven vzw p/a Stadskantoor - Professor Van Overstraetenplein 1 - 3000 Leuven

+32 468 32 78 60

[email protected]

www.kunstleuven.be