Perspreview 13/11 - Vesalius kruipt onder je huid met de tentoonstelling 'The Divided Body'.

'The Divided Body', een eigenzinnige bijdrage aan het Vesaliusproject nog tot en met 7 december 2014 in de Predikherenkerk te Leuven.

'The Divided Body’ is de artistieke bijdrage van LUCA School of Arts aan het culturele stadsproject 'Vesalius kruipt onder je huid'. Drieëndertig kunstenaars ontsluiten nieuwe invalshoeken over het lichaam in een tentoonstelling waar gevestigde waarden het talent van morgen ontmoeten. ‘The Divided Body’ verhaalt over het oppervlak en snijdt diep tot aan de grens waar leven en dood elkaar raken.

Preview voor de pers in aanwezigheid van de kunstenaars op donderdag 13 november 2014 om 18u in de Predikherenkerk. Ook op een ander tijdstip is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling.

THE DIVIDED BODY

Tussen kern en oppervlak van het lichaam

Zoals de scalpel van Vesalius de huid van het lichaam scheidde, zo toont deze tentoonstelling 'The Divided Body' hoe verschillende kunstenaars dat snijvlak tussen oppervlakte en lichaam levend houden. De expositie verhaalt over het lichaam, verschuift betekenissen en snijdt diep tot aan de grens waar leven en dood elkaar raken.

Dat deze thematiek tot verrassende invalshoeken leidt, bewijst ook de aanwezigheid van de 'fallus'. Het kunstwerk verwijst indirect naar het oeroude, christelijke debat over de voorhuid van Christus. De vraag of de voorhuid van Christus, die als jood besneden was, mee is verrezen, was een van de eerste debatten in de christelijke wereld. 

Jong talent en gevestigde waarden

Niet alleen grote namen als Berlinde De Bruyckere, Ana Torfs en Frank Theys maar ook onderzoekers en jonge kunstenaars werpen in deze tentoonstelling hun licht op het thema van het menselijk lichaam.
 
Deelnemende kunstenaars zijn: Ruben Bellinkx, Peter Buggenhout, Wim Catrysse, Lydia Debeer, Marc De Blieck, Berlinde De Bruyckere, Jos de Gruyter & Harald Thys, Lucas Devriendt, Paul Elliman, Adrijana Gvozdenović, René Heyvaert, Hannah Joris, Ekaterina Kaplunova, Georgia Kokot, Stanislas Lahaut, Kristof Lemmens, Julie Lesenne, Wendy Morris, Renato Nicolodi, Juan Pablo Plazas, Reniere&Depla, Jelle Schouppe, Irja Syvertsen, Frank Theys, Ana Torfs, Veerle Tytgat, Bart Vandeput, Jeroen Vandesande, Nel Verbeke, Johan Verschaeve, Arjen Verswijvelt & Timo Bonneure, Leen Voet, Vadim Vosters

Curator 'The Divided Body': Wim Lambrecht

Predikherenkerk, een symbolisch geladen tentoonstellingsruimte 

De Leuvense Predikherenkerk is het podium van het gebeuren. Het monumentale gebouw is symbolisch dermate geladen dat ze tot een tweede lezing van de getoonde werken dwingt en een bijkomende dimensie geeft aan de tentoonstelling. De tentoonstelling maakt immers ten volle gebruik van de architectuur van de kerk. Naast het schip en de sacristie wordt ook het aanpalende dormitorium aangewend. Hierdoor laat de tentoonstelling zich lezen als een samengesteld lichaam.

De historiek van de kerk versterkt en verdiept het centrale thema. Jan Primus, hertog van Brabant, begroef er zijn ouders, maar liet het hart van zijn moeder in Hertoginnedal als relikwie begraven. Het is een van de vele referenties in de tentoonstelling naar de titel van de tentoonstelling. 

Symposium op 4 december 2014

‘The Divided Body’ is meer dan een tentoonstelling alleen. Naast een opening met een aantal muzikale interventies, rondleidingen en nocturnes is er een symposium waarbij de klassieke tweedeling tussen kern en oppervlak kritisch wordt bevraagd.

Het symposium vindt plaats op donderdag 4 december 2014 in M - Museum Leuven. Meer informatie over dit symposium wordt later bekendgemaakt op de site www.luca-arts.be/thedividedbody.

Praktisch

Tentoonstelling is open voor het publiek van 14 november 2014 tot en met 7 december 2014. Open ma, do, vr, za en zo van 14u tot 20u. Dinsdag en woensdag gesloten.

5€/3€ - Ter plekke cash betalen

Locatie: 30CC/Predikherenkerk - Onze Lieve Vrouwstraat, 3000 Leuven

Organisatie

'The Divided Body' is een samenwerking tussen LUCA School of Arts, KU Leuven, M - Museum Leuven, Erfgoed Vlaanderen, 30CC, Sint-Lukasgalerie en KU[N]ST Leuven. Dit project wordt gesteund door de Brouwerij Haacht.

De tentoonstelling ‘The Divided Body’ is onderdeel van het culturele stadsproject ‘Vesalius kruipt onder je huid’. Kloppend hart is de tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in M - Museum Leuven. 

Vesalius is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, een samenwerkingsverband tussen de stad Leuven en de KU Leuven. Meer info op www.vesaliusleuven.be.

Wim Lambrecht

Curator , LUCA School of Arts

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

Contact

KUNST Leuven vzw p/a Stadskantoor - Professor Van Overstraetenplein 1 - 3000 Leuven

+32 468 32 78 60

[email protected]

www.kunstleuven.be