Vesalius herleeft in de bibliotheek van Leuven !

Uitnodiging voor de opening 'Memoritis – de anatomie van een verlangen' & Stukken van mensen PART III op 6 NOVEMBER 2014 om 18u in de Bib Leuven

Leuven is nog steeds in de ban van Vesalius. De tentoonstelling 'Vesalius. Het lichaam in beeld' in M - Museum Leuven, in combinatie met de solotentoonstelling van hedendaags kunstenaar Markus Schinwald en het gezinparcours Magnus is ziek is alvast een voltreffer. 

Ook de andere Leuvense culturele instellingen lieten zich dit najaar inspireren door Vesalius. In de bibliotheek van Leuven opent op 6 november om 18u de video-installatie  'Memoritis – de anatomie van een verlangen' van Kurt d' Haeseleer (Werktank) en de tentoonstelling 'Stukken van mensen PART III' van SLAC. U bent van harte uitgenodigd. 

MEMORITIS - ANATOMIE VAN EEN VERLANGEN 

'Memoritis - de anatomie van een verlangen' is een theatrale video-installatie van Kurt d’Haeseleer met tekst van Ilja Leonard Pfeijffer en muziek door Franck Vigroux, geïnspireerd op de praktijk van het anatomisch theater en de Duitse cultfilm ‘Die Parallelstrasse’ van Ferdinand Khittl. In de installatie wordt een herinnering van een anoniem hoofdpersonage gedissecteerd en geanalyseerd door een virtuele jury. De juryleden bekijken flarden beelden uit het verleden waaruit ze trachten te achterhalen welke misdaad het hoofdpersonage gepleegd heeft. Ze raken het echter niet eens over wat die beelden juist kunnen betekenen en of ze wel overeenkomen met de vermeende feiten. De jury rijdt zich gewillig vast in een dodelijk carrousel van procedures en intriges, waarin de grens tussen jury en schuldige geleidelijk aan vervaagt om uiteindelijk uit te monden in een even genadeloze als absurde afrekening.

d’Haeseleer ging, in samenwerking met Werktank (Factory for new and old media art) op zoek naar inspirerende samenwerkingen voor de verschillende onderdelen van de installatie zoals tekst, acteurs en muziek. Via Behoud de Begeerte werd Ilya L. Pfeijffer, winnaar van de Libris literatuurprijs 2014, gestrikt. Pfeijffer legde met zijn tekst een eerste betekenislaag in de installatie van Kurt d'Haeseleer.

Wim Oris, artistiek leider van Cie Tartaren, een sociaal-artistiek theatergezelschap dat in 2014 de Vlaamse cultuurprijs voor de amateurkunsten won, werkte intensief mee aan de invulling van de video en de acteursregie. De acteurs van Cie Tartaren maakten zichzelf de woorden van Pfeijffer eigen, en zo kwam ook de titel "Memoritis"  tot stand.  De Franse muzikant Franck Vigroux creëerde dan weer een sonische ervaringswereld voor de installatie.

Het resultaat is een bevreemdend kunstwerk dat harmonieus geïntegreerd werd boven de leeszaal van de bibliotheek van Leuven, die ontworpen werd door Henry Van de Velde, en op een uitdagende manier in dialoog gaat met de architectuur van de bibliotheek en haar bezoekers.

Credits: Concept en realisatie installatie: Kurt d’Haeseleer | Tekst: Ilja Leonard Pfeijffer | Muziek: Franck Vigroux (Cie D'Autres Cordes) | Acteurs: Lieve Matthijs, Yvonne Huenaerts, Betty Gilbert, Lydia Diels, Toni Vandenplas, Doke Dilen, Cédric Denayer, Dirk Butaye, Ursula Coene (luidspreker) | Stem beschuldigde: Nero Nolson | Acteurs regie jury: Wim Oris (Cie Tartaren) | Technische realisatie video-installatie: Ief Spincemaille (Werktank) | Met de steun van KU[N]ST Leuven en de Bib Leuven.

Een productie van Werktank in coproductie met Behoud de begeerte en Cie Tartaren met de steun van KU[N]ST Leuven vzw en de Bib Leuven.

STUKKEN VAN MENSEN PART III 

‘Stukken van mensen PART III’ is het derde luik van het Vesaliusproject van SLAC/Academie Beeldende Kunst. Voorafgaand en gelijklopend met de tentoonstelling Vesalius. Het lichaam in beeld in M - Museum Leuven werkt SLAC/ Academie Beeldende Kunst onder de noemer ‘stukken van mensen’ vanuit verschillende invalshoeken rond het menselijk lichaam.

‘Stukken van mensen PART III' is een samenwerkingsproject tussen de studenten SLAC/Academie Beeldende Kunst hogere - en specialisatie graad, het Ensemble XXI o.l.v. Kim Van Den Brempt en de Bib Leuven. Eyecatcher van deze expo is een voor dit project specifiek ontworpen remake van het voormalige anatomisch theater in Leuven dat in 1744 werd opgericht door rector Henry Joseph Rega. Binnen de houten structuur wordt telkens een week lang het werk van een student getoond. De studenten werden opgeroepen om te participeren via een ‘open call’. Zeven installaties werden gekozen door een intern team en een externe curator, M-atelier docent Gert Verhoeven. Elk werk is het resultaat van een samenwerking  tussen een student van SLAC en het Ensemble XXI. De audioscapes worden uitsluitend gecreëerd met geluiden gelinkt aan het menselijk lichaam. Neem plaats in het anatomisch theater en laat je meevoeren in de wereld van Andreas Vesalius!

6 november van 18.00 tot 20.00u  Opening Bart Koolen
14 november van 17.00 tot 18.00u  Publieksmoment Paul De Keyser, Urbain Heerinckx, Sarah Dusart en Wim Serroyen
21 november van 17.00 tot 18.00u  Publieksmoment Marie-Anne Schotte
28 november van 17.00 tot 18.00u  Publieksmoment Dominique Yee
5 december van 17.00 tot 18.00u Publieksmoment Peter Van Woensel
12 december van 17.00 tot 18.00u  Publieksmoment Ann Witters
19 december van 17.00 tot 18.00u  Publieksmoment Geert Van Belleghem
15 januari van 18.00 tot 20.00u Finissage   

PRAKTISCH 

Programma 06/11

18u Onthaal
18u30 Speeches
19u Receptie aangeboden door de stad Leuven 

Wenst u meer informatie of wil je de installaties op een ander moment bezoeken, neem dan contact op met een van de persverantwoordelijken. 

Locatie

De Bib Leuven
Rijschoolstraat 4 - 0101
3000 Leuven

De installaties zijn gratis te bezoeken tot en met zondag 17/01 tijdens de openingsuren van de bibliotheek. 

Ma en woe van 12.00 u tot 18.00 u, di en vr van 10.00 u tot 18.00 u, do van 12.00 u tot 20.00 u en za van 10.00 u tot 17.00 u. Op 24 en 31 december sluit de bib al om 16.00u

Gesloten op 1 november, 11 november, 18 november, 25 en 26 december.

Bea Albers

Pers 'Stukken van mensen PART III', SLAC/Academie beeldende kunst

Denise Vandevoort

Schepen cultuur stad Leuven & Voorzitter KU[N]ST Leuven vzw

Lena Lansbergen

Pers WERKTANK , Werktank

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

Neem contact op met

KUNST Leuven vzw p/a Stadskantoor - Professor Van Overstraetenplein 1 - 3000 Leuven

+32 468 32 78 60

[email protected]

www.kunstleuven.be