Meer dan 150.000 bezoekers voor het culturele stadsproject Vesalius

Leuven blikt terug op een succesvolle editie van het Vesalius-project.

Vesalius, de grondlegger van de moderne geneeskunde én alumnus van de Leuvense universiteit was dit najaar niet weg te denken uit het straatbeeld en de culturele scène van Leuven. Maar liefst 150.433 mensen participeerden aan het bijzonder gevarieerde programma. De Vesalius-tentoonstelling in M - Museum Leuven, het kloppende hart van het stadsproject, klopte gisteren af op 58.127 bezoekers. KU[N]ST Leuven warmt zich nu al op voor het najaar van 2016 met een gloednieuw project onder de naam ‘Op zoek naar Utopia’.

Meer dan 58.000 bezoekers voor Vesalius in M - Museum Leuven

De tentoonstellingen van Vesalius en Markus Schinwald in M ronden af met 58.127 bezoekers op de teller. Opvallend is het stijgende aantal groepsbezoeken: 10.937 personen bezochten de tentoonstelling in groepsverband. Bovendien bereikte het project nieuwe doelgroepen uit de medische en wetenschappelijke sector. Vesalius is nog steeds wereldberoemd en dat is hij niet alleen in Leuven. Eén op vijf bezoekers kwam uit het buitenland, met Nederland als absolute koploper. Curator Geert Vanpaemel (KU Leuven) blikt tevreden terug: “Vesalius is dé grote hervormer van de geneeskunde en verdient een plaats naast andere grote namen als Copernicus en Descartes. Ook 500 jaar later laat hij een onuitwisbare indruk na. Het publiek genoot in M van enkele topstukken zoals de Fabrica van Vesalius, de Glazen Man uit Dresden en de anatomische modellen van Susini en Rodin. De Glazen Man vertrekt nu terug naar Dresden. Dit was wellicht zijn laatste publieke optreden."

Vesalius kruipt onder je huid: een cultureel stadsproject

Gelijklopend met de tentoonstelling in M werkten andere spelers uit het culturele en wetenschappelijke veld aan een veelzijdig programma, waarin Vesalius het vertrekpunt was. Elk onderdeel, van de lezingen in Gasthuisberg tot de hedendaagse kunstinstallaties in de Bib Leuven, kon rekenen op een grote publieksopkomst. Vesalius is een echte voltreffer, zoveel is duidelijk.“ zegt Denise Vandevoort, schepen van cultuur in Leuven en voorzitter van KU[N]ST Leuven. “Maar liefst 150.433 personen namen deel aan één van de vele activiteiten. Het toont aan dat het unieke samengaan van kunst en wetenschap werkt in Leuven. Vesalius en de eindeloze mogelijkheden van het menselijk lichaam wisten - zowel op cultureel als op maatschappelijk vlak - een groot publiek te fascineren.” 

Het dansluik was een echte publiekstrekker. STUK en 30CC kozen voor enkele toppers uit de hedendaagse dansscène. De Trisha Brown Company lokte zo’n 1400 bezoekers. Het was dan ook een unieke en waarschijnlijk laatste kans om het dansgezelschap van deze Amerikaanse ‘grande dame’ aan het werk te zien in België. Ook de theatervoorstellingen trokken volle zalen. Liefdesverklaring van jongerentheater Fabuleus wordt wegens groot succes opnieuw vertoond op 9 februari in OPEK. La dissection d’un homme armé van Braakland/Zhe Bilding kon ook op bijzonder lovende recensies rekenen.

Vesalius en Leuven

De oudste ziekenhuissite van Leuven aan de Kapucijnenvoer was tot voor kort een stukje onbekend Leuven. Dankzij de inspanningen van Toerisme Leuven, Histaruz en de alumnivereniging Alfagen, beide verbonden aan de KU Leuven, staat dit deeltje van Leuven opnieuw op de kaart. Blikvanger was het authentieke anatomisch theater dat een recordaantal van meer dan 9000 bezoekers mocht ontvangen. Ook de bezoekersaantallen van het ziekenhuismuseum Histaruz kenden een boost. Katlijn Malfliet, vicerector cultuur KU Leuven en co-voorzitter KU[N]ST Leuven verklaart: “Het erfgoed en de geschiedenis van de Leuvense universiteit wordt met dit soort van initiatieven ontsloten voor een groot publiek. Als universiteit juichen we dit natuurlijk alleen maar toe en zullen we ook in de toekomst inspanningen blijven leveren om deze verborgen pareltjes niet verloren te laten gaan.” Vesalius blijft voortleven in de stad Leuven. Ook in de komende jaren kan je Vesalius in Leuven blijven ontdekken met een gids, het Vesalius-wandelboekje of de Vesalius-app.

Op zoek naar Utopia in 2016

In 2016 is het 500 jaar geleden dat de Engelse humanist Thomas More zijn wereldberoemde werk Utopia publiceerde in Leuven. Deze verjaardag is de aanleiding voor een prestigieuze internationale bruikleententoonstelling in M - Museum Leuven, met als curator prof. dr. Jan Van der Stock (KU Leuven), en een groot cultureel stadsproject rond het thema ‘Op zoek naar Utopia’.

Vesalius is een initiatief van KU[N]ST Leuven vzw, een samenwerkingsverband tussen de stad Leuven en de KU Leuven.

Denise Vandevoort

Schepen van cultuur stad Leuven en voorzitter KU[N]ST Leuven en M – Museum Leuven, Stad Leuven

Hanna van Zutphen

Pers en Communicatie, KU[N]ST Leuven vzw

Veerle Ausloos

Pers en communicatie, M - Museum Leuven

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

Neem contact op met

KUNST Leuven vzw p/a Stadskantoor - Professor Van Overstraetenplein 1 - 3000 Leuven

+32 468 32 78 60

hanna.vanzutphen@kunstleuven.be

www.kunstleuven.be